Dr. Öğr. Üyesi Sevcan Kılıç Akıncı
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Erzurum, Türkiye
Adli Bilimler Enstitüsü, Ankara Üniversitesi, Ankara, Türkiye
Konuşma Başlığı: Uyuşturucu ile Mücadele Stratejilerinin Hazırlanması ve Uygulanması Sürecinde Koordinasyon
Koordinasyon, uyuşturucu madde ile mücadele stratejilerinin hazırlanması ve uygulanmasında kritik öneme sahiptir ve sadece kurum içi uyumlu çalışma ile sağlanamayacak kadar çok yönlü bir yönetim fonksiyonudur. Uyuşturucu ile mücadelede koordinasyonun ilk boyutu, içsel (dikey ve yatay), dışsal (kurumlar arası) ve prosedürler açısından koordinasyon şeklinde her aşamada hayata geçirilmeli ve kurumsallaştırılmalıdır. Dikey koordinasyonun başarılması hem kurum içi hem kurumlar arası bağlamda göreceli olarak daha kolay gerçekleştirilse de, uyuşturucu ile
mücadelede değişen durumlara adapte olarak yerinde cevap vermenin anahtarı, kurumlar arası yatay koordinasyonun sağlanmasıdır. Buna ilaveten, zaman zaman gerçekleştirilmesi ve sürdürülmesi zor bir hedef haline dönüşebilen etkin bir kurumlar arası koordinasyon için kilit aktörlerin birbirleriyle ilişkisinin politika seviyesinde, strateji seviyesinde ve operasyonel seviyede netleştirilmesi hayati derecede önemlidir. Uyuşturucu ile mücadele stratejilerinde koordinasyonun ikinci önemli boyutu, koordinasyonun sağlanmasında gerekli olan ancak bazen mevzuatta yer verilemeyen yönetsel ve örgütsel faktörlerdir. Konunun üçüncü önemli boyutu ise uyuşturucu ile mücadele stratejilerinin uluslar arası aktörlerle beraber hayata geçirilmesi gerekliliğidir.
Çünkü kaçakçılığı yapılan uyuşturucu türlerinin ve kullanım yollarının sürekli olarak yenilenmesi, ülkelerin birlik ve koordinasyon içerisinde beraber çalışmalarını gerektirmektedir.
Uyuşturucu ile mücadelenin başarısını büyük ölçüde belirleyen dördüncü faktör, stratejilerin hazırlanması sürecinin çok aktörlü ve çok katmanlı olması gerekliliğidir. Uyuşturucu ile mücadelede istisnai olarak arz ile mücadele süreci ve yöntemlerinin, güvenlik bağlamında gizlilik taşıması nedeniyle sadece ilgili katmanlar ve aktörlerle sınırlı kalması ise beklenen bir durumdur. Bunun dışındaki süreçlerde strateji hazırlanması ve uygulanmasında, ilgili tüm aktörlerin katkıları alınarak ilerlenmesi mücadelenin sahiplenilmesi, içselleştirilmesi, devamlılığınınım sağlanması ve topyekûn mücadeleyi yaygınlaştırması gibi yönleriyle anahtar role sahiptir.
Bu bağlamda Dr. Öğr. Üyesi Sevcan Kılıç Akıncı konuşmasında, uyuşturucu ile mücadelede koordinasyonu tüm boyutlarıyla ele alacak, koordinasyonu sağlayan mekanizmalar ve dikkat çekici örnekler ile farklı ülkelerden öne çıkan uygulamaları paylaşacaktır. Bu sunum, KKTC’de uyuşturucu madde ile mücadelede daha etkin bir koordinasyon konusunda başvurulacak temel bir kaynak oluşturacak ve süreçteki uygulamalara katkı sunacaktır.